VEELGESTELDE

VRAGEN

Wij hebben alvast enkele vragen met antwoorden opgesomd die u hopelijk nog meer duidelijkheid verschaffen over deelname aan en afname van ons hoogtereddingsteam. Staat uw vraag er niet tussen? Neem dan gerust contact met ons op.

We overwegen de mogelijkheid tot inzet bij technisch falen en in welke vorm dat dat zou kunnen zonder de grote impact te hebben op de core business. Dit zal gepeild en overlegd dienen te worden met de deelnemende partijen.

Mocht HRT Noord worden ingezet bij één van de deelnemende partijen dan krijgen de andere deelnemers bericht zodat ze eventuele risicovolle werkzaamheden op dat moment kunnen staken. Na afloop van de inzet volgt er wederom berichtgeving.

Deze 'inzet-alerts' worden gegeven per sms/whatsapp naar de betrokken personen die bij ons bekend zijn.

In de toekomst werken we toe naar een tweede team, zodat er altijd dekking is.

Helaas is het niet mogelijk om een beroep te doen op ons hoogte reddingsteam zonder dat een bedrijf zich bij ons heeft aangesloten. Voorafgaand dienen wij op de hoogte zijn van de locatie, de werkzaamheden en risico's. Zonder deze informatie is het lastiger om snel en adequaat in actie te komen. Mocht u meer informatie wensen over de mogelijkheden binnen uw bedrijf, neem dan vrijblijvend contact met ons op.
Er zijn werkzaamheden die niet binnen het pakket kunnen worden ondergebracht. Een voorbeeld hiervan is het adviseren of (laten) installeren van collectieve veiligheidsmaatregelen die de veiligheid te goede komen. Ook kunnen we besloten ruimten inventariseren zodat er een goed uitgangspunt is van de risico's en reddingsmogelijkheden.
Ons hoogte redding team wordt niet alleen ingezet bij reddingen vanaf hoogte of diepte, maar heeft ook een preventieve rol. Tijdens revisie stops is het team aanwezig om tijdens rondes de veiligheid te waarborgen. Zij wonen toolboxen bij of geven toolboxes, staan in nauw contact met de dienstdoende veiligheidskundigen en project coördinatoren. Voorafgaand aan de werkzaamheden worden en afspraken gemaakt over de precieze rol van het team en de bevoegdheden tijdens de stop om bijvoorbeeld te werkzaamheden stil te leggen tijdens onveilige situaties of incidenten. Tijdens de stand-by periode worden er inventarisaties gedaan en plannen geschreven. Ook gebruiken we deze tijd om te trainen in onze eigen trainingshal.

Rope rescue betreft redding vanaf een (moeilijk bereikbare) hoogte of uit diepte; al dan niet een besloten ruimte. De gemene deler is het gebruik van touw. Touwredding is een subset van technische redding waarbij gebruik wordt gemaakt van touw, of het nu staal- of kabeltouw is, of meer algemeen nylon, polyester of een ander type touw.

Touwen zijn verkrijgbaar in verschillende types: dynamisch (rekt uit om de schok van een vallende klimmer of reddingswerker te absorberen) of statisch (eigenlijk weinig rek), wat het meest gebruikt wordt bij reddingen en industrieel touwwerk.

Ankerpunten
Voor het zekeren van touwen kunnen verschillende items worden gebruikt. Vaak gebruiken we steels of speciale ankerpunten zoals beam clamps. Ze bieden zekerheid en een punt van waaruit een redder of een slachtoffer kan worden aangelijnd.

Afdalers (descenders)
Door het aanlijnen van reddingswerker of medewerker worden verschillende andere apparaten gebruikt, waaronder (afdaal) apparaten, die werken als een remapparaat op het touw. Ze worden gebruikt om een last, een persoon of zichzelf te laten zakken (abseilen). Katrollen kunnen dienen als een mechanisch voordeel, samen met touwgrepen en andere hulpmiddelen, om een last omhoog te hijsen of te trekken over een verticaal gedeelte of langere afstand. Katrolsystemen worden gebruikt in combinatie met het touw, touwgrijpers (Prusiks) of mechanische grijpers om de voortgang tijdens het hijsen vast te leggen. Omdat katrolsystemen over het algemeen kort zijn, worden ze gebruikt in combinatie met een techniek om de vooruitgang (stijging) vast te leggen, een lang touw en een back-up veiligheid of beveiliging. Deze gespecialiseerde uitrusting wordt gebruikt om de persoon of personen te bereiken en veilig te bergen.

Redding technieken
Deze technieken zijn onderverdeeld en soms worden de technieken en uitrusting aangepast om beter bij het specialisme te passen. De onderverdelingen zijn: redding vanuit een hoge hoek in de stad/structuur/mijn, redding in de wildernis/rivier/berg en redding in grotten. In het algemeen wordt bij reddingen met touw in de stad of industrie zwaardere uitrusting gebruikt, waarvoor wordt gekozen vanwege de nabijheid van steden. Dit heeft ook te maken met het feit dat lange benaderingen en lange extracties niet nodig zijn. Reddingen in de wildernis en grotten vereisen over het algemeen een lange aanloop naar de reddingsplaats, dus is lichtere uitrusting wenselijk, en vaak vereist, zodat het kan worden gedragen/vervoerd over deze grote afstanden, of door nauwe doorgangen, enz. Hierdoor duren reddingen meestal ook langer. Hoewel er een aanzienlijke overlap is in technieken en concepten, zijn de twee vaardigheden vaak heel verschillend en mogelijk niet uitwisselbaar. Wat werkt in een stedelijke omgeving kan omslachtig, onhandig of ineffectief zijn in een wildernis of natuurlijke grotomgeving, of vice versa.

Verticale redding
De sleutel tot elk type redding is het begrijpen en identificeren van de betrokken principes. Als de principes eenmaal geïdentificeerd zijn, kunnen geschikte technieken of methoden, die passen bij de omstandigheden, worden bepaald en toegepast. Meer recentelijk zijn niet-verplichte verticale reddingstechnieken geïntroduceerd. Deze vaardigheden maken het mogelijk om een persoon uit een verticale omgeving te redden zonder dat de reddingsprofessional (vrijwilliger of betaald) wordt blootgesteld aan het gevaar of risico van de verticale omgeving. Deze technieken omvatten vaardigheden die gebruikt worden om een individu(en) uit hun precaire situatie te redden, zonder een reddingswerker over de rand te sturen of hen aan het touw en de veiligheidsuitrusting op te hangen. Een voorbeeld van zo'n techniek is de clip, snip, and lower/raise techniek. Deze wordt vaak gebruikt voor val herstel en redding. Bij deze techniek wordt een speciale verlengstok of stang gebruikt om een touw aan de persoon vast te maken. Zodra het touw stevig aan de persoon is bevestigd, wordt hij of zij omhoog gehesen (getrokken) of naar beneden gelaten naar wachtend reddingspersoneel.

Schakel tussen BHV en 112
Een hoogtereddingsteam op locatie is dus de essentiële schakel tussen BHV en 112. Ons hoogtereddingsteam hreft voorafgaand aan de inzet de situatie reeds in kaart gebracht en kan met behulp van het rescueplan een slachtoffer snel -gestabiliseerd- overdragen aan de hulpdiensten.

In Nederland zijn er vier hoogtereddingsteams van de brandweer. Deze overheidsinstanties zijn gestationeerd in de regio’s: Utrecht, Rotterdam-Rijnmond, Brabant-Zuidoost en Zeeland. Andere regio’s kunnen een beroep doen op een van deze hoogtereddingsteams. Om de inzetsnelheid te versnellen en het werkgebied te vergroten, kan er gebruik worden gemaakt van de politiehelikopter indien deze beschikbaar is. Naast de hoogteredding teams van de brandweer zijn er dus een aantal commerciële initiatieven, waaronder Hoogteredding Noord, dat een initiatief is van Rope Access Noord i.s.m. verschillende bedrijven uit de regio in samenwerking met veiligheidsregio Groningen.

Wij werken in de regio Groningen, met name in de driehoek Groningen stad - Eemshaven - Delfzijl. Op deze manier kunnen wij een korte aanrijtijd garanderen. Als ons team niet op locatie aanwezig is (bijvoorbeeld tijdens een revisie stop), dan bedraagt de gemiddelde aanrijtijd 30 minuten tot Eemshaven of Delfzijl. We rekenen met maximaal 45 minuten. Dit doen we vanuit ons uitvalsbasis aan de Ulgersmaweg in Groningen.

Plaatsen waar ons Hoogtereddingsteam vaak werkzaamheden verricht zijn o.a.: bouwprojecten in en rondom Groningen stad, bedrijven in de Eemshaven, bedrijven op Chemie Park Delfzijl en andere steden met industrie in de nabije omgeving.

ONS

WERKGEBIED

Onze aanrijtijd is maximaal 45 minuten. Om deze aanrijtijd te garanderen bestaat ons werkgebied uit de regio:

  • Groningen stad
  • Eemshaven
  • Chemiepark Delfzijl
  • Farmsum
  • Winschoten
  • Hoogezand-Sappemeer
  • Veendam
  • Stadskanaal
  • Assen