Wat is rope rescue?

Rope rescue betreft redding vanaf een (moeilijk bereikbare) hoogte of uit diepte; al dan niet een besloten ruimte. De gemene deler is het gebruik van touw. Touwredding is een subset van technische redding waarbij gebruik wordt gemaakt van touw, of het nu staal- of kabeltouw is, of meer algemeen nylon, polyester of een ander type touw.

Touwen zijn verkrijgbaar in verschillende types: dynamisch (rekt uit om de schok van een vallende klimmer of reddingswerker te absorberen) of statisch (eigenlijk weinig rek), wat het meest gebruikt wordt bij reddingen en industrieel touwwerk.

Ankerpunten
Voor het zekeren van touwen kunnen verschillende items worden gebruikt. Vaak gebruiken we steels of speciale ankerpunten zoals beam clamps. Ze bieden zekerheid en een punt van waaruit een redder of een slachtoffer kan worden aangelijnd.

Afdalers (descenders)
Door het aanlijnen van reddingswerker of medewerker worden verschillende andere apparaten gebruikt, waaronder (afdaal) apparaten, die werken als een remapparaat op het touw. Ze worden gebruikt om een last, een persoon of zichzelf te laten zakken (abseilen). Katrollen kunnen dienen als een mechanisch voordeel, samen met touwgrepen en andere hulpmiddelen, om een last omhoog te hijsen of te trekken over een verticaal gedeelte of langere afstand. Katrolsystemen worden gebruikt in combinatie met het touw, touwgrijpers (Prusiks) of mechanische grijpers om de voortgang tijdens het hijsen vast te leggen. Omdat katrolsystemen over het algemeen kort zijn, worden ze gebruikt in combinatie met een techniek om de vooruitgang (stijging) vast te leggen, een lang touw en een back-up veiligheid of beveiliging. Deze gespecialiseerde uitrusting wordt gebruikt om de persoon of personen te bereiken en veilig te bergen.

Redding technieken
Deze technieken zijn onderverdeeld en soms worden de technieken en uitrusting aangepast om beter bij het specialisme te passen. De onderverdelingen zijn: redding vanuit een hoge hoek in de stad/structuur/mijn, redding in de wildernis/rivier/berg en redding in grotten. In het algemeen wordt bij reddingen met touw in de stad of industrie zwaardere uitrusting gebruikt, waarvoor wordt gekozen vanwege de nabijheid van steden. Dit heeft ook te maken met het feit dat lange benaderingen en lange extracties niet nodig zijn. Reddingen in de wildernis en grotten vereisen over het algemeen een lange aanloop naar de reddingsplaats, dus is lichtere uitrusting wenselijk, en vaak vereist, zodat het kan worden gedragen/vervoerd over deze grote afstanden, of door nauwe doorgangen, enz. Hierdoor duren reddingen meestal ook langer. Hoewel er een aanzienlijke overlap is in technieken en concepten, zijn de twee vaardigheden vaak heel verschillend en mogelijk niet uitwisselbaar. Wat werkt in een stedelijke omgeving kan omslachtig, onhandig of ineffectief zijn in een wildernis of natuurlijke grotomgeving, of vice versa.

Verticale redding
De sleutel tot elk type redding is het begrijpen en identificeren van de betrokken principes. Als de principes eenmaal geïdentificeerd zijn, kunnen geschikte technieken of methoden, die passen bij de omstandigheden, worden bepaald en toegepast. Meer recentelijk zijn niet-verplichte verticale reddingstechnieken geïntroduceerd. Deze vaardigheden maken het mogelijk om een persoon uit een verticale omgeving te redden zonder dat de reddingsprofessional (vrijwilliger of betaald) wordt blootgesteld aan het gevaar of risico van de verticale omgeving. Deze technieken omvatten vaardigheden die gebruikt worden om een individu(en) uit hun precaire situatie te redden, zonder een reddingswerker over de rand te sturen of hen aan het touw en de veiligheidsuitrusting op te hangen. Een voorbeeld van zo’n techniek is de clip, snip, and lower/raise techniek. Deze wordt vaak gebruikt voor val herstel en redding. Bij deze techniek wordt een speciale verlengstok of stang gebruikt om een touw aan de persoon vast te maken. Zodra het touw stevig aan de persoon is bevestigd, wordt hij of zij omhoog gehesen (getrokken) of naar beneden gelaten naar wachtend reddingspersoneel.

Schakel tussen BHV en 112
Een hoogtereddingsteam op locatie is dus de essentiële schakel tussen BHV en 112. Ons hoogtereddingsteam hreft voorafgaand aan de inzet de situatie reeds in kaart gebracht en kan met behulp van het rescueplan een slachtoffer snel -gestabiliseerd- overdragen aan de hulpdiensten.